szukaj
Materiały filmowe Zobacz więcej
DSC_2085

DSC_2085

Data: 10.01.2011

W najnowszym numerze
W najnowszym numerze
REKLAMA
szukaj

Światowy Tydzień Karmienia Piersią

Trwa Międzynarodowy Tydzień Karmienia Piersią, obchodzony corocznie w pierwszym tygodniu sierpnia. Święto to zostało ustanowione przez UNICEF w 1990 roku.


Zadaniem ekspertów, pielęgniarek, położnych, doradców laktacyjnych jest wówczas intensywne przypominanie społeczeństwu o tym, że karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt, a mleko mamy to pokarm idealnie dostosowany do potrzeb dziecka. Na poparcie tej tezy mają wyniki wieloletnich badań nad pokarmem kobiecym – przekaż zatem swoim pacjentom te, które są najważniejsze i najciekawsze.
• Karmienie piersią to złoty standard w żywieniu niemowląt. Mleko kobiety od kilkudziesięciu lat stanowi przedmiot badań naukowców z całego świata.
• Analiza składników mleka mamy, ich właściwości i wpływu na rozwój oraz funkcjonowanie młodego organizmu pozwalają lepiej poznać ten wyjątkowy pokarm.
• Eksperci wiedzą coraz więcej o składzie i zaletach mleka matki, a tę wiedzę wykorzystują przy opracowywaniu coraz bardziej zaawansowanych receptur mlek modyfikowanych – dla mam, które z uzasadnionych przyczyn nie mogą karmić piersią.


Niedościgniony ideał


Niepowtarzalne składniki w odpowiednich ilościach i proporcjach, zmiana składu w zależności od fazy laktacji, pory czy długości pojedynczego karmienia, a także etapu rozwoju dziecka – to wszystko sprawia, że mleko mamy jest najlepszym pokarmem, jaki niemowlę może dostać. Właśnie dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia niemowlęcia i kontynuację karmienia piersią do 2. roku życia lub dłużej, przy jednoczesnym rozszerzeniu diety dziecka. Wnikliwe analizy dotyczące składu mleka kobiecego umożliwiają nieustanne doskonalenie receptur i dobór najlepszych komponentów zawartych w mlekach modyfikowanych przeznaczonych dla dzieci, które z uzasadnionych względów nie mogą być karmione piersią. Wszystko po to, by skład takich produktów – chociaż nigdy nie dorówna doskonałości mleka matki – był jak najbliższy niedoścignionemu ideałowi.


Kluczowe fakty


Już w 1983 roku naukowcy z Centrum Badań NUTRICIA w Holandii odkryli w pokarmie kobiety długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (LCPUFA), które są składnikami kluczowymi do prawidłowego rozwoju mózgu i tkanek nerwowych.
Następnym przełomowym osiągnięciem ekspertów NUTRICIA było odkrycie w 1994 krótko- i długołańcuchowych oligosacharydów w mleku matki – węglowodanów nieulegających strawieniu w układzie pokarmowym dziecka. Oligosacharydy odpowiadają za odżywianie i stymulowanie wzrostu oraz aktywności pożytecznych bakterii w układzie pokarmowym niemowlęcia, co korzystnie wpływa na funkcjonowanie jelit oraz ochronę organizmu przed infekcjami i chorobami.
Naukowcy na całym świecie nieprzerwanie prowadzą badania, które mają na celu pomóc poznać działanie pokarmu kobiety na organizm dziecka. Dzięki ich wieloletniej pracy wiemy, że mleko kobiety zawiera także:
• lipidy – główne źródło energii. Wśród nich wyróżnia się długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ważne dla rozwoju mózgu i wzroku;
• węglowodany – głównie laktozę, czyli cukier mleczny, pierwszy pod względem ilości stały składnik mleka kobiecego;
• białka – kluczowy budulec dla rosnącego organizmu oraz różne składniki aktywne, a wśród nich na przykład przeciwciała, które tworzą bariery ochronne przed bakteriami i wirusami;
• wodę – to dzięki niej mleko mamy zaspokaja pragnienie niemowlęcia karmionego wyłącznie piersią;
• bakterie – 15 lat temu Zespół Badawczy NUTRICIA odkrył że specyficzne bakterie, takie jak Lactobacili i Bifidobakterie same lub w połączeniu z prebiotykiem mają korzystne działanie.

***

Mleko kobiety to fundament żywienia niemowlęcia w 1. roku życia. Jest idealną kompozycją składników odżywczych, a wśród nich witamin (poza D i K, które należy suplementować zgodnie z zaleceniami lekarza), oraz modulatorów odporności. Przeciwciała, żywe komórki, enzymy i hormony sprawiają, że mleko mamy jest niedoścignionym pokarmem, odpowiadającym na potrzeby rozwijającego się organizmu dziecka w tym m.in. budowania odporności. Chociaż od wielu lat naukowcy z całego świata analizują skład mleka mamy i jego wpływ na rozwój dziecka, zdecydowanie nigdy nie uda się w pełni go odtworzyć.

 

 

źródło: Biuro Prasowe Nutricia
Data dodania: 2018-08-02 12:43:34
Data modyfikacji: 2018-08-02 12:49:22
Oceń
  • Currently 1.5/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wyślij znajomemu
Wyślij znajomemu
Wpisz adres e-mail osoby, do której chcesz wysłać informacje.

Informacja

Zaloguj się aby dodać komentarz.



REKLAMA
 
 
ISSN 2083-7852
Projekt i realizacja
UNIA EUROPEJSKA

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.