szukaj
Materiały filmowe Zobacz więcej
DSC_2085

DSC_2085

Data: 10.01.2011

W najnowszym numerze
W najnowszym numerze
REKLAMA
szukaj

Choroby zakaźne. Czy listerioza to jersinioza

Często w swojej pracy zawodowej spotykam się z pytaniem: czy listerioza i jersinioza to są nazwy tej samej choroby? Skąd się biorą wątpliwości w tej sprawie? 

 
Brzmienie tych dwóch nazw chorób jest bardzo podobne, a głównym źródłem zakażenia
są skażone produkty spożywcze, przede wszystkim pochodzenia zwierzęcego. Obie te choroby mają jeszcze inne wspólne cechy, choć oczywiście listerioza to nie to samo co jersinioza. Wspólnym mianownikiem jest przewód pokarmowy człowieka.
 
Ponieważ do zakażenia dochodzi przez przewód pokarmowy, takie same są też objawy dodatkowe: biegunka, wymioty, dolegliwości bólowe brzucha, ogólne złe samopoczucie, które wskazują na „nieżyt żołądkowo-jelitowy”. Często następstwa tych chorób powodują, że prowadzone są dodatkowe badania i szukanie rzeczywistej jej przyczyny.
 
Listerioza
Listerioza – Listeria monocytogenes jest bakterią bardzo rozpowszechnioną w przyrodzie. Należy do pałeczek Gram-dodatnich i charakteryzuje się pleomorfizmem (wielopostaciowość, czyli zdolność bakterii do dostosowania się do warunków środowiska).
 
Dlatego też pałeczkę listerii można odnaleźć w glebie i w wodzie, w niepasteryzowanym mleku, na jarzynach, w serach i lodach, w surowych kiełbasach, także w surowym mięsie drobiowym, w surowych i wędzonych rybach, również w kale człowieka i w pochwie kobiet, które zalicza wówczas do tzw. bezobjawowych nosicieli.Współcześnie listerioza u ludzi ma postać wrodzoną lub jest zakażeniem przezłożyskowym.
 
Zajmuje niestety niechlubne wysokie miejsce na liście zakażeń okołoporodowych, poronień, porodów przedwczesnych i posocznic u noworodków. Jest sprawcą zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, mózgu, zapaleń skóry, kości, płuc, węzłów chłonnych, wsierdzia, otrzewnej, zapaleń szpiku i jak już wcześniej wspomniałam – zapaleń żołądkowo-jelitowych. Wzrost u ludzi zachorowań na listeriozę to wynik transmisji bakterii ze skażonego środowiska naturalnego do człowieka. 
 
Jersinioza
Jersinioza natomiast to choroba wywołana przez pałeczkę Gram-ujemną Yersinia enterocolitica. Najważniejsze pod względem epidemiologicznym przedstawiciele tego gatunku to Yersinia pestis (wywołuje dżumę), Yersinia enterocolitica (wywołuje jersiniozę) oraz Yersinia pseudotubeculosis (wywołuje rodencjozę, tj. zapalenie węzłów chłonnych krezki przypominające zapalenie wyrostka robaczkowego).
 
W jersiniozie do zakażenia dochodzi po spożyciu skażonego lub niedogotowanego mięsa, zwłaszcza wieprzowego, przez niepasteryzowane mleko lub skażone produkty spożywcze, w tym także roślinne, które długo były np. przechowywane w lodówkach (bakteria jersiniozy może przeżyć nawet kilka miesięcy w temperaturze +40C).
 
Nie jest to choroba „brudnych rąk”, ale nie myjąc rąk, po dotknięciu surowego mięsa lub używając nieumytej deski do krojenia, możemy bakterię przenieść na inne produkty, np. na chleb czy sałatę. Ostrożność należy zachować także podczas jedzenia mięsa z grilla: jeśli temperatura wewnątrz pieczonego mięsa nie będzie wysoka, jersinia może przeżyć.
 
Silne biegunki trwają przez kilka dni, często są połączone z dodatkowym objawem: z domieszką krwi w stolcu i powiększonymi węzłami chłonnymi w jamie brzusznej. Jest to wynik mnożenia się jersinii w jej docelowym środowisku, czyli w makrofagach i fibroblastach. 
 
Jak się ustrzec przed zakażeniem? 
Najskuteczniejszą metodą jest spożywanie żywności produkowanej w systemach jakości GMP, GHP i HACCP. W warunkach domowych nie jeść surowych lub niedogotowanych mięs, pić tylko pasteryzowane lub gotowane mleko i produkty mleczne. Myć ręce. W kuchni używać oddzielnych desek do krojenia mięsa i innych produktów spożywczych.
 
Dokładnie myć wszystkie sprzęty w kuchni, które miały kontakt z surowym mięsem. Może czas pomyśleć o zainstalowaniu w kuchni zmywarki, ponieważ Listeria monocytogenes nie rozwinie się w temperaturze poniżej +20C i powyżej +450C, a Yersinia enterocolitica mogą rozmnażać się w warunkach zarówno tlenowych, jak i beztlenowych, w temperaturze od 0 do +450C.
 
Na koniec zwracam uwagę, że w informacjach ogólnodostępnych, takich jak internet, zarówno Yersinia, jak i Listeria są zaliczane do chorób odzwierzęcych – rozwój choroby następuje bowiem bezpośrednio po kontakcie ze zwierzęciem nosicielem lub jego skażonymi produktami.
 
W ostatniej dekadzie zmieniono jednak klasyfikację Listerii. Zalicza się ją teraz do grupy sapronoz, czyli chorób, w których zarówno człowiek, jak i zwierzęta zakażają się ze środowiska naturalnego, głównie wody i gleby.
 
Piśmiennictwo u autorki.
mgr Alina Roszak spec. Pielęgniarstwa epidemiologicznego
Wojewódzki Szpital Zespolony w Koninie
 

Źródło: Magazyn Pielęgniarki i Położnej nr 04.2010
Autor: Alina Roszak
Data dodania: 2012-07-26 21:33:08
Data modyfikacji: 2018-02-23 23:43:06
Oceń
  • Currently 1.5/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wyślij znajomemu
Wyślij znajomemu
Wpisz adres e-mail osoby, do której chcesz wysłać informacje.

Informacja

Zaloguj się aby dodać komentarz.



REKLAMA
 
 
ISSN 2083-7852
Projekt i realizacja
UNIA EUROPEJSKA

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.