szukaj
Materiały filmowe Zobacz więcej
DSC_2085

DSC_2085

Data: 10.01.2011

W najnowszym numerze
W najnowszym numerze
REKLAMA
szukaj

Groźne E. coli

Groźne E. coli
Od kilku tygodni Europę paraliżuje strach przed grasującą po kraju naszych sąsiadów groźną odmianą pałeczki Escherichia coli. W obliczu nadchodzących wakacji cała sytuacja nabiera trochę innego wymiaru.


Co się dzieje?
Bakterie, które są powodem strachu i paniki nie tylko w Niemczech, ale całej Europie należą do grupy Escherichia coli, produkującej niebezpieczne toksyny Shiga. Przez dłuższy czas od wystąpienia pierwszych powikłanych przypadków zakażenia nie wiadomo było jakie jest źródło pochodzenia bakterii.

W jaki sposób można się zarazić?
Do zakażenia dochodzi głównie wskutek spożycia zanieczyszczonej wody lub żywności- syrowe skażone mięso, świeże warzywa, surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, przeniesienie choroby możliwe jest również z człowieka na człowieka w przypadku bliskich kontaktów, np. w rodzinie, w placówkach opieki zdrowotnej. Prawdopodobnie za winne tegorocznym zakażeniom uznane zostaną kiełki.
Gdzie?
Najwięcej zachorowań wystąpiło w północnych Niemczech, ale odnotowywano zachorowania w Niemczech południowych i wschodnich, poza obywatelami Niemiec zakażenia stwierdzono u turystów ze Szwecji, Holandii, Wielkiej Brytanii, Danii.
Objawy:
Okres wylęgania wynosi trzy do ośmiu dni. Pierwszymi objawami są bóle brzucha, wymioty, krwawe stolce, może wystąpić podwyższona temperatura ciała. Większość pacjentów wraca do zdrowia po 5-7 dniach. Najgroźniejszym powikłaniem jest zespół hemolityczno-mocznicowy na skutek uszkodzenia naczyń krwionośnych w nerkach, płucach, mózgu i sercu. Dochodzi do rozpadu krwinek i niewydolności nerek, uszkodzenie nerek może być trwałe.
Leczenie:

Terapia polega na nawadnianiu organizmu i wyrównaniu poziomu elektrolitów.W przypadku nasilenia objawów konieczna jest hospitalizacja, antybiotykoterapia stosowana jest w ciężkich przypadkach, ale niektóre antybiotyki mogą powodować wzrost stężenia toksyn.
Zapobieganie
Najważniejsze znaczenie ma świadomość istnienia zagrożenia, mycie warzyw i owoców, dbanie o higienę.


Czy w tym roku jechać na tereny, gdzie wystąpiły zakażenia, czy raczej zmienić kierunek? Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam…

 

Źródło: Katarzyna Trzpiel
Autor: Katarzyna Trzpiel
Data dodania: 2011-06-20 08:10:32
Data modyfikacji: 2019-06-18 17:43:59
Oceń
  • Currently 1.5/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wyślij znajomemu
Wyślij znajomemu
Wpisz adres e-mail osoby, do której chcesz wysłać informacje.

Informacja

Zaloguj się aby dodać komentarz.



REKLAMA
 
 
ISSN 2083-7852
Projekt i realizacja
UNIA EUROPEJSKA

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.