Praktyka pielęgniarska a żywienie pacjentów
Pożywienie odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie każdego człowieka. Odpowiednio zbilansowana dieta dostarcza wszystkie składniki odżywcze, które są potrzebne do budowy i odbudowy komórek i tkanek, wytwarzania energii oraz regulacji przemian zachodzących w ciele. W związku z tym odpowiednie żywienie jest ważne jako profilaktyka dla osób zdrowych oraz jako składowa terapii dla chorych.
W artykule autorzy podkreślają, że w dzisiejszych czasach nie wystarczy jeść a należy się odżywiać. Bogactwo dostępnych produktów może prowadzić do otyłości lub nadwagi, a czasem do niedożywienia. Zaznaczają kluczową rolę pielęgniarek w procesie leczenia, szczególnie u osób chorych, ponieważ to właśnie one edukują pacjentów i ich rodziny w aspekcie prawidłowego, wartościowego odżywiania. Dla pokreślenia tej roli wymieniono cele, jakie ma zapewnić holistyczne podejście do pacjenta z cukrzycą i jego rodziny.